Aproape 3,000 de persoane au participat la un miting în București, organizat pe rețelele de socializare pentru comemorarea victimelor de la Revoluția din 1989. Oamenii au ieșit pe carosabil și au blocat circulația în Piața Universității, iar apoi au plecat în marș spre Piața Victoria. Ulterior ei au mers în marș spre Piața Revoluției și au ajuns în final la Universitate. În timpul mitingului, manifestanții și-au strigat atât nemulțumirea față de Guvern cât și față de modificările din noul Cod Penal.
Desfășurarea evenimentelor pe ore
Manifestanțiii s-au adunat, în jurul orei 17.00 cu bannere și steaguri tricolore, atât în zona fântânii de la Universitate, cât și pe trotuarul de la Teatrul Național.În mijlocul lor a venit, cu un steag, și liderul Partidului Noua Republică, Mihail Neamțu, care a fost însă apostrofat de câțiva manifestanți și obligat să iasă din mulțime.
UPDATE 21:46Marșul a ajuns în Piața Universității. Mai sunt în jur de 600 de protestari care strigă „Jos, Ponta!” și cântă Imnul Golanilor. Rondul de la Universitate este blocat.
Sursa foto: Facebook/Rezistența Urbană
UPDATE 21:30Manifestanții au blocat circulația pe Calea Victoriei în drum spre Universitate. Se strigă „Revelion, fără Ponta și Chevron”.
UPDATE 21:15Îmbrânceli între protestatari și jandarmi. Manifestanții au aruncat cu pietre și sticle, o dubă a jandarmilor a fost retrasă.
UPDATE 21:00Un manifestant s-a urcat, fluturând un steag pe o dubă a jandarmilor. Este dat jos.
UPDATE 20:50Protestatarii au ajuns în Piața Revoluției.
UPDATE 20:30Manifestanții se pregătesc să plece spre Piața Revoluției. Scandează „Ponta, nu uita, te așteaptă Rahova!” și „Victor Ponta de Crăciun este porcul cel mai
bun!”
UPDATE 20:25Protestatarii strigă „Demisia” și „Jos Guvernul trădător”. Se aruncă cu petarde.
UPDATE 19:51Coloana de manifestanți a ajuns la Guvern, unde jandarmii sunt deja mobilizați. Se strigă „Păcat, păcat de sângele vărsat!”
Sursa foto: Facebook/Rezistența Urbană
UPDATE 19:30Protestatarii au trecut de Piața Romană și merg mai departe către Guvern. Numărul manifestanților a ajuns la aproximativ 3.000.
Sursa foto: Facebook/Rezistența Urbană
UPDATE 19:07 Manifestanții s-au oprit în fața Sălii Dalles, unde au murit tineri la Revoluție. Ei au strigat „Nimeni judecat pentru sângele vărsat”.
Sursa foto: Facebook/Rezistența Urbană
UPDATE 19:00 Manifestanții pleacă în marș spre Piața Victoriei
Începând cu ora 17.30, ei s-au adunat, cu bannere și steaguri tricolore, atât în zona fântânii de la Universitate, cât și pe trotuarul de la Teatrul Național.În mijlocul lor a venit, cu un steag, și liderul Partidului Noua Republică, Mihail Neamțu, care a fost însă apostrofat de câțiva manifestanți și obligat să iasă din mulțime.
Sursa foto: Facebook/Rezistența Urbană
În jurul orei 18.00, protestatarii au intrat pe carosabil, blocând circulația pe bulevardul Nicolae Bălcescu. În zonă se află și polițiști de la Rutieră.
Pe unul dintre bannerele manifestanților este scris mesajul „Adevărata Românie se află în stradă, nu la microfon”.
Sursa foto: Facebook/Rezistența Urbană
Protestatarii s-au mobilizat prin intermediul rețelelor de socializare, pe internet circulând și un manifest denumit „Declarația de la București. 21 decembrie 2013”, în care se cere, printre altele, demisia Guvernului și a șefului statului, „abrogarea” noilor modificări aduse Codului penal și interzicerea mineritului pe bază de cianuri și a fracturării hidraulice.Printr-un alt anunț, oamenii au fost chemați să aprindă o lumânare în memoria eroilor căzuți în Revoluție și să refacă, simbolic, baricada de la Intercontinental din 21 decembrie 1989.
Aproximativ 2.000 de oameni au protestat în Capitală și duminica trecută, pentru menținerea ordinii fiind mobilizați 600 de jandarmi. Manifestația, neautorizată, a fost marcată de incidente după ce o parte a protestatarilor au blocat bulevardul Regina Elisabeta și Calea Victoriei, iar apoi au încercat să forțeze cordonul de jandarmi din fața sediului Guvernului. Cinci protestatari au fost ridicați și amendați cu câte 500 de lei.
Sursa foto: Facebook/Rezistența Urbană
Șeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a spus, o zi mai târziu, că la protest au fost mai mulți membri ai unor galerii de fotbal, niciunul dintre aceștia nefiind sancționat până la acel moment. Potrivit lui Olaru, aceștia urmau să fie identificați după vizionarea imaginilor, în condițiile în care au aprins torțe în timpul manifestației și chiar au aruncat cu acestea spre forțele de ordine.
Olaru a mai spus că a fost pentru prima dată în cele 18 săptămâni în care au fost organizate mitinguri neautorizate în Piața Universității când grupurile de suporteri sunt acceptate de către protestatari.